METU Garage

Célok és az okos turista (I.)

2018. augusztus 13. - METU Garage

Vállalkozásba kezdenél? Startupban gondolkodsz, de előtte szeretnél tapasztalatokat gyűjteni? Átgondoltad már, hogy pontosan mit is szeretnél? Megfogalmaztad a céljaidat? Vannak egyáltalán konkrét céljaid? Nem véletlenül teszem fel ezeket a kérdéseket, hiszen számtalanszor láttam elakadásokat embereknél, „csak” azért, mert nem voltak céljaik, illetve „csak” azért, mert voltak…

Ha nem volt céljuk, akkor csak sodródtak az árral és elszenvedték az eseményeket. Oké, ritkán élvezték is azokat, viszont a csesztetés biztosított volt: „Mi az, hogy nincsenek céljaid?!” (Tényleg, mi az, hogy nincsenek céljaid??? Na jó, csak ugratlak, részemről az is oké, ha nincs. Hm?! Később megtudod.)

Ha voltak céljaik, akkor meg azok voltak a „gondok” forrásai, hiszen olykor-olykor jöttek a talán számodra is ismerősen csengő hangok (hol másoktól, hol belülről): „Mindig csak a céljaid, csak azokra figyelsz! Na és mire mentél a hülye céljaiddal?” „Kizárt, hogy sikerül! Ehhez Te kevés vagy!” „Már megint mit csinálsz? Ez nem oda vezet! Ide is kapsz, oda is kapsz…”

Mindezek alapján nem kell nagy bátorság ahhoz, hogy kijelenthessem: nem igazán felhőtlen a célokkal való kapcsolatunk. Sőt! Van, akinek a célteremtés és a teremtett céllal való kapcsolat kialakítása is nehézséget okoz. Na, itt már meg is állok egy pillanatra és máris segítségül hívom az okos turistát. Hogy kit? Az okos turistát! Miért? Miért őt? Hogy megfigyeljük és tanuljunk tőle a célokról, mert van mit!

 abstract-adult-background.jpg

Mert milyen is az okos turista? (15 + 1 jellemző)

  1. Mindenekelőtt: Nem jut el mindenhova, de eljut valahova! Kérlek, gondolkodj el ezen.
  2. Tisztában van az utazása miértjével! Egyértelműen tudja, hogy mi inspirálja az úti cél kiválasztásában. Találd és ismerd meg saját miértjeidet, az okot, az inspirációt, ami miatt itt vagy és létezel! 

  3. Utazásának célját belső motivációja határozza meg, ez alapján választ a lehetőségek közül. A céljaidat igazítsd a miértjeidhez! Ha fordítva van, akkor másoknak felelsz meg, mások céljaid éled, és saját boldogságod távolabbra kerül.

  4. Okos (SMART) céljai vannak:

Specifikusan keres, konkrétan tudja az úti célt (ha mást nem akkor legalább a kontinenst, országot, térséget). Céljaidban légy konkrét!

Mérhető számára az út: mekkora a távolság, mennyi az utazási idő, mennyibe kerül, mennyi ideje lesz és mit tud megnézni. Tedd mérhetővé a céljaidat, hogy lásd mennyire haladsz az elérésük irányába!

Attraktív, a belső miértje választotta ki számára. Ha nem lenne vonzó, nem fordítana rá annyi pénzt, időt és energiát. Céljaid legyenek vonzóak, adjanak élményt, kihívást, azáltal, hogy igazodnak a miértjeidhez!

Reálisan választ úti célt magának, hiszen tisztában van az anyagi lehetőségeivel, az egészségi állapotával, hogy mit bír és mit nem, mit ehet / ihat és mit nem. Reális célokat fogalmazz meg Te is!

Tempóra is figyel, hiszen ideje korlátos, útiterve csak így változtatható: valamit valamiért. Céljaidnak adj határidőt, s ügyelj a tempódra! (Ha túl lassú vagy, jön a dilemmázás, ha túl gyors, akkor idő előtt elfáradsz.) 

  1. Lelkesen, magabiztosan és tényként fogalmaz az útról, akkor is, ha az hónapokkal később van. Figyelj a célkitűzéseid megfogalmazására! “Én” + mit teszel (cselekvő ige, kijelentő mód, jelen idő) + a cselekvés tárgya (pontosan mit akarsz elérni) + mikorra (napra pontos határidő).

  2. Írásban tervez. Mit, mi után és mikor tud megnézni. Persze nem esik túlzásba, „-tól -ig” kereteket ad, pont azért, hogy ne önsanyargató kényszerpálya legyen, hanem utazás. Írd le a célod és tervezd meg a hozzá vezető utat bizonyos keretek közötti mozgásteret adva magadnak!

  3. Az előző pontból következik, hogy az okos turista úti célját kisebb állomásokra (részcélok) osztja fel. Hosszabb út esetén heti, rövidebb út esetén napi szinten helyekre, programokra lebontva. Tűzz ki részcélokat! A világ gyorsan változik és ezzel együtt a célod is „mozog”. Ha csak a távlati célra koncentrálsz, lehet, úgy érzed, nem haladsz előre, nem közeledsz hozzá. A részcélok olyanok, mint a térképen a kereszteződések. Mérhetővé válik a megtett út, és jó tájékozódási pontként szolgálnak!

Kíváncsi vagy az okos turista többi jellemzőjére is? Maradj velünk, a sort hamarosan folytatjuk… 

Addig is látogass el oldalunkra, és jelentkezz startupoddal: https://metugarage.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://metugarage.blog.hu/api/trackback/id/tr4014178325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása