METU Garage

Célok és az okos turista (II.)

2018. augusztus 21. - METU Garage
  1. A cél és a részcélok tervezése révén, pontosan tudja, hogy mit, illetve miből mennyit vigyen magával az útra. Felesleges dolgokat nem cipel, mert nő a teher, vagy több lesz a poggyászdíj. Gondold át, hogy céljaid megvalósításához mire van szükséged! Mérd fel és tervezd meg erőforrásaidat!

 

  1. Az útja alatt jöhetnek nem várt pillanatok (pozitív és negatívak is), ám nem szalasztja el őket, illetve nem esik kétségbe miattuk. Akkor sem, ha esetleg rossz irányba fordul, eltéved, vagy besétál egy zsákutcába. Rugalmas és újra tervez! Légy rugalmas, tervezz újra, ha szükséges! Ne vádold magad, ha tévedtél és más irányba haladtál, vagy ha zsákutcába fordultál egy kereszteződésnél a célodhoz vezető utadon. Az is belefér, ha egy kicsit oldalazol, mert éppen megláttál valami vagy valaki nagyon vonzót! Jusson eszedbe, hogy még így is mozgásban vagy és közben tapasztalatokat gyűjtesz, amelyek végső soron közelebb juttatnak a célodhoz.

 arrow-asphalt-blue-sky-313415_1.jpg

  1. Utazása közben is visszatekint, a frissen készített fényképeket nézegetve felidézi és összegzi az élményeit. Az előzetes útiterv megvalósulását mérlegeli és dönt. Dönt arról, hogy esetleg mi fér bele az idejébe, vagy miről hajlandó lemondani a látnivalók listájáról. Utadon néha te is állj meg, tekints vissza, dolgozd fel az élményeket, információkat, mérlegelj, és ha szükségesnek látod, változtass!

 

  1. Számára az út (is) élmény, nem (csak) a cél. Ne csak a célod elérését éld meg, hanem az ahhoz vezető utadat is. Ebből lesznek élményeid, emlékeid és ezekből tanulhatsz!

 

  1. Kíváncsi, érdeklődő, nyitott és befogadó. Tudja nagyon jól, hogy az életben ugyanoda, ugyanakkor nem juthat el kétszer, így globális egyen dolgok helyett megismerkedik a helyi gasztronómiával, a helyi kulturális szokásokkal, még ha egy picit bizonytalan is. Ráadásul eljuthat olyan helyekre is, amiről a tömegturista még csak nem is hallott. Légy érdeklődő és befogadó a megvalósítás útján! Nem kell, hogy meghallgass mindenkit és az sem, hogy megfogadj minden tanácsot! A tudásra, a támogató gondolatra viszont légy nyitott! Az élet által felkínált érdekes és értékes lehetőségekkel pedig élj, még ha kicsit bizonytalan is vagy magadban, hogy elég vagy-e hozzájuk! Meglátod: amint élsz velük, felnősz hozzájuk.

 

  1. Figyelmes. Olyat választ útitársnak, akivel kölcsönösen élvezik egymás társaságát, akinek szintén fontos az adott út, úti cél és akinek a belső miértjéhez szintén passzol. Tekintettel van a vendéglátóira: a helyre és az emberekre, a szokásaikra, a kultúrájukra. Nem randalírozik, nem okoz kárt, nem tiszteletlen, nem szemetel. A cél nem szentesíti az eszközt! Céljaid tervezésénél és megvalósításánál légy tekintettel másokra, gondolkodj közösségben és törekedj a win-win helyzetekre!

 

  1. Nyitottsága és figyelmessége ellenére nem fogad el mindent és nem megy bele minden alkuba. Saját miértjének, értékrendjének megfelelően céltudatos, „résen van” és szűr. Nem hagyja, hogy felelőtlensége bajba sodorja vagy, hogy tisztességtelenül „lehúzzák”. Fontos, hogy utadon Te is megkapd a tiszteletet, figyelmet. Jó esetben úgy, hogy kiérdemled. Kevésbé jó esetben (kényszerpályán) kivívod. Ebben felelősséged van. Felelősséggel tartozol magadnak, magadért abban is, hogy az arany középúton maradva tartod a határaidat!

 

  1. Nem zárkózik be a szobájába akkor sem, ha útja alatt nem kegyes az időjárás hozzá. (A katasztrófákat és a szélsőséges helyzeteket, most hagyjuk figyelmen kívül, akkor a túlélés a tét!) Ha már egyszer elindult és az úti céljához eljutott, akkor bizony körbejárja, megismeri, felfedezi azt. Nem tántorítja el sem eső, sem szél, sem hideg. Talán belátja, hogy a rajta kívül álló körülmények változtak, s lehet tíz látnivalóból így csak nyolc fér bele, de azt a nyolcat megnézi. A céljaid kapcsán légy kitartó, elhivatott, türelmes és szükség esetén belátó! Biztos, hogy lesznek kevésbé egyszerű pillanatok, és ha ezekben a nehéz pillanatokban kifogások felülkerekednek a megoldásokon, akkor valószínűleg az adott cél sosem volt összhangban a miérteddel. Akkor sem, ha fontosnak tartottad…

 backlit-bright-dawn.jpg

+1

  1. Az okos turista igazából nem is turista, sokkal inkább világjáró! Nem csak a tömeglátnivalókat nézi meg, nem csak akkor és úgy, ahogy a többiek. Céltudatos ám nyitott, befogadó és kíváncsi, ugyanakkor tudja, hogy hol vannak a határok, tudja, hogy meddig mehet el. Bátran nyúl szokatlan megoldásokhoz, felvállalja, hogy képes a tömeggel ellentétes irányba haladni. Sőt azt is, ha a célja az, hogy az út alatt találjon célt - pontosabban megtalálja önmagában a miértjét - és pont ezért indul útnak. Önállóan gondolkodik, nem csak néz, hanem lát is. Értékeli azt, ahová eljutott, és keresi azt, hogy hová juthat még el. Ám képes hazatérni, megpihenni, bejárt útját másokkal közösen megünnepelni, élményeit, tapasztalatait és tudását megosztani…

 

Légy TE is okos turista! Légy TE A „világjáró”!

Less bele programunkba, és próbáld ki magad a METU Garage-nál: https://metugarage.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://metugarage.blog.hu/api/trackback/id/tr6114178421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása