Több mint 100 vállalkozás jelentkezett a Budapesti Metropolitan Egyetem startup programjára

2018. november 10. - METU Garage

Budapest, 2018. október 30. – Összesen több mint 100 induló vállalkozás jelentkezett a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Drukka Startup Stúdió által életre hívott METU Garage vállalati akcelerációs programra. A jelentkezők közül a szakmai zsűri által kiválasztott legjobb nyolc csapat befektetési ajánlatot és négy hónapon keresztül inkubációs szolgáltatást kap. 

Multimédiával, IT/telekommunikációs kezdeményezésekkel, kreatív iparral, turizmus-vendéglátással kapcsolatos projektekkel, kommunikációval, HR-rel vagy HR technológiával, belsőépítészettel, designnal vagy formatervezéssel kapcsolatos innovatív megoldások megvalósítását célozza az Budapest Metropolitan Egyetem (METU) és a Drukka Startup Stúdió, valamint az Intellitext befektetési alap által idén nyáron meghirdetett METU Garage elnevezésű vállalati akcelerációs program.

Boot camp kiváló mentorokkal 

Az összesen 100 jelentkező közül a program szakmai zsűrije választotta ki a 11 legjobbnak ítélt vállalkozást, melyek egy egész napos szakmai boot camp keretében személyes prezentációt tartottak, illetve egyéni és csoportos műhelyfoglalkozásokon vettek részt. A szakmai napot követő a Drukka, az Intellitext és a METU vezetőiből álló grémium pedig kiválasztotta azt a nyolc csapatot, amelyek az Intellitextnek köszönhetően befektetési ajánlatot kapnak, illetve további négy hónapon át szakmai és üzletfejlesztési programban vehetnek részt.

Korábbi és jelenlegi hallgatók is ringbe szálltak 

A METU Garage program egyik különlegessége, hogy az előszűrésen átesett és a boot camp mezőnyébe beválogatott startupok közül 4 csapat tagjai is kötődnek a Budapesti Metropolitan Egyetemhez korábbi, vagy jelenleg is aktív hallgatóként. A kiválasztott projektek közé az AI Venture (mesterséges intelligencia alapú call center alkalmazás), az Espressite (mesterséges intelligencia alapú webdizájner), a Dronwars (drónokra szánt játék applikáció), a Nexter (streming alkalmazés éjszakai partiknak), a DokiApp (online orvosi tanácsadó alkalmazás), a Share for Help (közösségi vírusmarketing applikáció), a Playsic (közösségi zeneljetászó) és Ubartend (tömegrendezvényekre fókuszáló ital- és ételrendelő app) nevű startupok kerültek be.

„A Budapesti Metropolitan Egyetem kifejezett célja, hogy erősítse a fiatal generációkban a vállalkozói kedvet, hiszen ez elengedhetetlen a mai modern, tudásalapú gazdaságban való helytálláshoz. Már most nagy sikernek értékeljük a METU Garage programot, hiszen kiemelt érdeklődést sikerült kiváltanunk a fiatalokban, ami a jelentkezők nagyszámában is tükröződik. A projektek között pedig véleményünk szerint több olyan is van, melyek sikeres nemzetközi céggé fejlődhetnek” – hangsúlyozta Csaba Zoltán, a METU stratégiai igazgatója

60 millió forintos befektetés és mini MBA

A METU GARAGE-ba jelentkező startupok ötleteit az egyetem neves oktatói és elismert szakemberek bírálják el. Intellitext Kft az innovatív vállalkozásokat egyenként maximum 60 millió forint értékű tőkebefektetéssel támogatja, valamint a Drukka Startup Academy közreműködésével folyamatos szakmai mentorálással és négyhónapos akcelerációs szolgáltatással díjazza. A programba bekerülő jelentkezők emellett a METU akkreditált képzésén is részt vesznek, amelynek végén Egyetemi Mesterkurzus Oklevelet és Mini MBA Diplomát szerezhetnek.

***

További sajtóinformáció:

Hanyecz Imre

imre.hanyecz@influencemedia.hu

06/70 273 56 55

 

A Budapesti Metropolitan Egyetemről

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Magyarország legnagyobb magánkézben lévő felsőoktatási intézménye. A Metropolitanen 2 karon, 4 fő képzési területen folyik képzés: kommunikáció, üzlet, turizmus és művészet. A folyamatosan bővülő magyar és angol nyelvű kínálatban jelenleg 33 alapszak, 16 mesterszak, 22 szakirányú továbbképzés és 8 felsőoktatási szakképzés közül választhatnak az egyetem iránt érdeklődők. A Metropolitannek jelenleg közel 6500 hallgatója van, akik 2011-től már nemcsak a fővárosban, hanem Hódmezővásárhelyen is folytathatják tanulmányaikat. Az intézmény 2001 óta meghatározó és dinamikusan fejlődő szereplője a hazai felsőoktatásnak. Képességfejlesztő tréningrendszere egyedülálló. A Metropolitan jelenleg több mint 170 külföldi intézménnyel tart fenn partnerkapcsolatot.

 

A Drukka Startup Stúdióról

A Drukka nemzetközi szinten is elismert Startup Stúdió, amely ígéretes, akár ötlet szintű vállalkozások, startupok mentorálásával, inkubálásával foglalkozik, eddig több mint 2 millió eurónyi befektetéshez segítve projektcégeit. A stúdió 2011-ben alakult, kezdetben főleg web illetve okostelefon alkalmazások fejlesztésével, online marketing kampányok szervezésével foglalkozott, 2015 után pedig folyamatosan előtérbe került a speciális metodika alapján végzett startup befektetések és mentorálások, amelynek eredményeként a studio által gondozott cégek, lényegesen rövidebb idő alatt, de az iparági átlagoknál nagyságrendileg nagyobb sikerrátával tudnak működni. A szakemberekből és ötletekből nem szűkölködő, amerikai és erdélyi leányvállalattal is rendelkező cégben jelenleg több, mint negyvenen dolgoznak és alkotnak. 

 

Az Intellitext startup inkubátorról

Nagy és gyors növekedési lehetőséget, kiterjedt szolgáltatásokat és maximum 100 millió forintos befeketítési lehetőséget is kínál az Intellitext startup inkubátor. Az akcelerátor olyan korai stádiumban lévő, innovatív, széles körben felhasználható, nemzetközi piacokon is versenyképes termékek és szolgáltatások kutatás-fejlesztésével foglalkozik, amelyek vagy szabadalommal rendelkeznek, vagy a későbbiekben szabadalmaztathatóak. A befektető elsősorban – de nem kizárólagosan – hardver területen működő startupokba invesztál. A spin-off projektek K+F tevékenységét követően jól megalapozott piaci bevezetés után a cél a megfelelő piaci részesedés megszerzése, biztosítva a folyamatos előnyt a versenytársakkal szemben.

Több mint 100 innovatív pályázat, de csak páran juthatnak tovább

35955130_188418961871891_2283924244913979392_o.jpg

Szeptember 1-ig lehetett jelentkezni a METU Garage-ra, amiről úgy gondoljuk, hogy egy egészen egyedülálló kezdeményezés hazánkban és rendkívül jó lehetőség arra, hogy a fiatal ötletgazdák megvalósítsák álmaikat és igazi startupperré váljanak. Rengeteg szuper és innovatív vállalkozással találkoztunk, hiszen nagyon rövid idő alatt több mint 100 jelentkező osztotta meg velünk ötletét, amiből a segítségünkkel egy gyorsan növekedő vállalkozást építhetnek fel a legjobbak.

A jelentkezők hamarosan részt vesznek a következő, nyilvános fordulóban, ahol elismert szakemberekből és a METU neves oktatóiból álló zsűri bírálja el vállalkozásötletüket. A tét nagy, mivel maximum 10 startup juthat tovább, akiket tőkebefektetéssel, valamint folyamatos szakmai mentorálással fogunk támogatni. Vajon kik lesznek azok a szerencsések, akik megvalósíthatják álmaik vállalkozását? Októberben indulunk az új projektekkel!

Célok és az okos turista (II.)

 1. A cél és a részcélok tervezése révén, pontosan tudja, hogy mit, illetve miből mennyit vigyen magával az útra. Felesleges dolgokat nem cipel, mert nő a teher, vagy több lesz a poggyászdíj. Gondold át, hogy céljaid megvalósításához mire van szükséged! Mérd fel és tervezd meg erőforrásaidat!

 

 1. Az útja alatt jöhetnek nem várt pillanatok (pozitív és negatívak is), ám nem szalasztja el őket, illetve nem esik kétségbe miattuk. Akkor sem, ha esetleg rossz irányba fordul, eltéved, vagy besétál egy zsákutcába. Rugalmas és újra tervez! Légy rugalmas, tervezz újra, ha szükséges! Ne vádold magad, ha tévedtél és más irányba haladtál, vagy ha zsákutcába fordultál egy kereszteződésnél a célodhoz vezető utadon. Az is belefér, ha egy kicsit oldalazol, mert éppen megláttál valami vagy valaki nagyon vonzót! Jusson eszedbe, hogy még így is mozgásban vagy és közben tapasztalatokat gyűjtesz, amelyek végső soron közelebb juttatnak a célodhoz.

 arrow-asphalt-blue-sky-313415_1.jpg

 1. Utazása közben is visszatekint, a frissen készített fényképeket nézegetve felidézi és összegzi az élményeit. Az előzetes útiterv megvalósulását mérlegeli és dönt. Dönt arról, hogy esetleg mi fér bele az idejébe, vagy miről hajlandó lemondani a látnivalók listájáról. Utadon néha te is állj meg, tekints vissza, dolgozd fel az élményeket, információkat, mérlegelj, és ha szükségesnek látod, változtass!

 

 1. Számára az út (is) élmény, nem (csak) a cél. Ne csak a célod elérését éld meg, hanem az ahhoz vezető utadat is. Ebből lesznek élményeid, emlékeid és ezekből tanulhatsz!

 

 1. Kíváncsi, érdeklődő, nyitott és befogadó. Tudja nagyon jól, hogy az életben ugyanoda, ugyanakkor nem juthat el kétszer, így globális egyen dolgok helyett megismerkedik a helyi gasztronómiával, a helyi kulturális szokásokkal, még ha egy picit bizonytalan is. Ráadásul eljuthat olyan helyekre is, amiről a tömegturista még csak nem is hallott. Légy érdeklődő és befogadó a megvalósítás útján! Nem kell, hogy meghallgass mindenkit és az sem, hogy megfogadj minden tanácsot! A tudásra, a támogató gondolatra viszont légy nyitott! Az élet által felkínált érdekes és értékes lehetőségekkel pedig élj, még ha kicsit bizonytalan is vagy magadban, hogy elég vagy-e hozzájuk! Meglátod: amint élsz velük, felnősz hozzájuk.

 

 1. Figyelmes. Olyat választ útitársnak, akivel kölcsönösen élvezik egymás társaságát, akinek szintén fontos az adott út, úti cél és akinek a belső miértjéhez szintén passzol. Tekintettel van a vendéglátóira: a helyre és az emberekre, a szokásaikra, a kultúrájukra. Nem randalírozik, nem okoz kárt, nem tiszteletlen, nem szemetel. A cél nem szentesíti az eszközt! Céljaid tervezésénél és megvalósításánál légy tekintettel másokra, gondolkodj közösségben és törekedj a win-win helyzetekre!

 

 1. Nyitottsága és figyelmessége ellenére nem fogad el mindent és nem megy bele minden alkuba. Saját miértjének, értékrendjének megfelelően céltudatos, „résen van” és szűr. Nem hagyja, hogy felelőtlensége bajba sodorja vagy, hogy tisztességtelenül „lehúzzák”. Fontos, hogy utadon Te is megkapd a tiszteletet, figyelmet. Jó esetben úgy, hogy kiérdemled. Kevésbé jó esetben (kényszerpályán) kivívod. Ebben felelősséged van. Felelősséggel tartozol magadnak, magadért abban is, hogy az arany középúton maradva tartod a határaidat!

 

 1. Nem zárkózik be a szobájába akkor sem, ha útja alatt nem kegyes az időjárás hozzá. (A katasztrófákat és a szélsőséges helyzeteket, most hagyjuk figyelmen kívül, akkor a túlélés a tét!) Ha már egyszer elindult és az úti céljához eljutott, akkor bizony körbejárja, megismeri, felfedezi azt. Nem tántorítja el sem eső, sem szél, sem hideg. Talán belátja, hogy a rajta kívül álló körülmények változtak, s lehet tíz látnivalóból így csak nyolc fér bele, de azt a nyolcat megnézi. A céljaid kapcsán légy kitartó, elhivatott, türelmes és szükség esetén belátó! Biztos, hogy lesznek kevésbé egyszerű pillanatok, és ha ezekben a nehéz pillanatokban kifogások felülkerekednek a megoldásokon, akkor valószínűleg az adott cél sosem volt összhangban a miérteddel. Akkor sem, ha fontosnak tartottad…

 backlit-bright-dawn.jpg

+1

 1. Az okos turista igazából nem is turista, sokkal inkább világjáró! Nem csak a tömeglátnivalókat nézi meg, nem csak akkor és úgy, ahogy a többiek. Céltudatos ám nyitott, befogadó és kíváncsi, ugyanakkor tudja, hogy hol vannak a határok, tudja, hogy meddig mehet el. Bátran nyúl szokatlan megoldásokhoz, felvállalja, hogy képes a tömeggel ellentétes irányba haladni. Sőt azt is, ha a célja az, hogy az út alatt találjon célt - pontosabban megtalálja önmagában a miértjét - és pont ezért indul útnak. Önállóan gondolkodik, nem csak néz, hanem lát is. Értékeli azt, ahová eljutott, és keresi azt, hogy hová juthat még el. Ám képes hazatérni, megpihenni, bejárt útját másokkal közösen megünnepelni, élményeit, tapasztalatait és tudását megosztani…

 

Légy TE is okos turista! Légy TE A „világjáró”!

Less bele programunkba, és próbáld ki magad a METU Garage-nál: https://metugarage.hu/

Célok és az okos turista (I.)

Vállalkozásba kezdenél? Startupban gondolkodsz, de előtte szeretnél tapasztalatokat gyűjteni? Átgondoltad már, hogy pontosan mit is szeretnél? Megfogalmaztad a céljaidat? Vannak egyáltalán konkrét céljaid? Nem véletlenül teszem fel ezeket a kérdéseket, hiszen számtalanszor láttam elakadásokat embereknél, „csak” azért, mert nem voltak céljaik, illetve „csak” azért, mert voltak…

Ha nem volt céljuk, akkor csak sodródtak az árral és elszenvedték az eseményeket. Oké, ritkán élvezték is azokat, viszont a csesztetés biztosított volt: „Mi az, hogy nincsenek céljaid?!” (Tényleg, mi az, hogy nincsenek céljaid??? Na jó, csak ugratlak, részemről az is oké, ha nincs. Hm?! Később megtudod.)

Ha voltak céljaik, akkor meg azok voltak a „gondok” forrásai, hiszen olykor-olykor jöttek a talán számodra is ismerősen csengő hangok (hol másoktól, hol belülről): „Mindig csak a céljaid, csak azokra figyelsz! Na és mire mentél a hülye céljaiddal?” „Kizárt, hogy sikerül! Ehhez Te kevés vagy!” „Már megint mit csinálsz? Ez nem oda vezet! Ide is kapsz, oda is kapsz…”

Mindezek alapján nem kell nagy bátorság ahhoz, hogy kijelenthessem: nem igazán felhőtlen a célokkal való kapcsolatunk. Sőt! Van, akinek a célteremtés és a teremtett céllal való kapcsolat kialakítása is nehézséget okoz. Na, itt már meg is állok egy pillanatra és máris segítségül hívom az okos turistát. Hogy kit? Az okos turistát! Miért? Miért őt? Hogy megfigyeljük és tanuljunk tőle a célokról, mert van mit!

 abstract-adult-background.jpg

Mert milyen is az okos turista? (15 + 1 jellemző)

 1. Mindenekelőtt: Nem jut el mindenhova, de eljut valahova! Kérlek, gondolkodj el ezen.
 2. Tisztában van az utazása miértjével! Egyértelműen tudja, hogy mi inspirálja az úti cél kiválasztásában. Találd és ismerd meg saját miértjeidet, az okot, az inspirációt, ami miatt itt vagy és létezel! 

 3. Utazásának célját belső motivációja határozza meg, ez alapján választ a lehetőségek közül. A céljaidat igazítsd a miértjeidhez! Ha fordítva van, akkor másoknak felelsz meg, mások céljaid éled, és saját boldogságod távolabbra kerül.

 4. Okos (SMART) céljai vannak:

Specifikusan keres, konkrétan tudja az úti célt (ha mást nem akkor legalább a kontinenst, országot, térséget). Céljaidban légy konkrét!

Mérhető számára az út: mekkora a távolság, mennyi az utazási idő, mennyibe kerül, mennyi ideje lesz és mit tud megnézni. Tedd mérhetővé a céljaidat, hogy lásd mennyire haladsz az elérésük irányába!

Attraktív, a belső miértje választotta ki számára. Ha nem lenne vonzó, nem fordítana rá annyi pénzt, időt és energiát. Céljaid legyenek vonzóak, adjanak élményt, kihívást, azáltal, hogy igazodnak a miértjeidhez!

Reálisan választ úti célt magának, hiszen tisztában van az anyagi lehetőségeivel, az egészségi állapotával, hogy mit bír és mit nem, mit ehet / ihat és mit nem. Reális célokat fogalmazz meg Te is!

Tempóra is figyel, hiszen ideje korlátos, útiterve csak így változtatható: valamit valamiért. Céljaidnak adj határidőt, s ügyelj a tempódra! (Ha túl lassú vagy, jön a dilemmázás, ha túl gyors, akkor idő előtt elfáradsz.) 

 1. Lelkesen, magabiztosan és tényként fogalmaz az útról, akkor is, ha az hónapokkal később van. Figyelj a célkitűzéseid megfogalmazására! “Én” + mit teszel (cselekvő ige, kijelentő mód, jelen idő) + a cselekvés tárgya (pontosan mit akarsz elérni) + mikorra (napra pontos határidő).

 2. Írásban tervez. Mit, mi után és mikor tud megnézni. Persze nem esik túlzásba, „-tól -ig” kereteket ad, pont azért, hogy ne önsanyargató kényszerpálya legyen, hanem utazás. Írd le a célod és tervezd meg a hozzá vezető utat bizonyos keretek közötti mozgásteret adva magadnak!

 3. Az előző pontból következik, hogy az okos turista úti célját kisebb állomásokra (részcélok) osztja fel. Hosszabb út esetén heti, rövidebb út esetén napi szinten helyekre, programokra lebontva. Tűzz ki részcélokat! A világ gyorsan változik és ezzel együtt a célod is „mozog”. Ha csak a távlati célra koncentrálsz, lehet, úgy érzed, nem haladsz előre, nem közeledsz hozzá. A részcélok olyanok, mint a térképen a kereszteződések. Mérhetővé válik a megtett út, és jó tájékozódási pontként szolgálnak!

Kíváncsi vagy az okos turista többi jellemzőjére is? Maradj velünk, a sort hamarosan folytatjuk… 

Addig is látogass el oldalunkra, és jelentkezz startupoddal: https://metugarage.hu/

Hogyan lesz diákból vállalkozó?

tedxmetu-0388-20171019_1.jpg

Design, ami visszaad! Ez a gondolat inspirálta Pancsa Emesét, a Metropolitan Egyetem startup ösztöndíjas hallgatóját, hogy belevágjon saját egyedi termékének megvalósításába. Nem csak álmodozott róla, hanem óriási elhivatottsággal és alázattal, lépésről-lépésre rengeteget tett azért, hogy az ötlete valósággá váljon. A formatervező művész mesterszakon hallgató startupperrel Csaba Zoltán, a METU Garage alapító-mentora beszélgetett.

Cs.Z.: Mi motivált Téged arra, hogy valami új, innovatív terméket hozz létre?

P.E.: Van bennem egy folyamatosan munkálkodó belső motiváció, hogy ha valamire szükséget érzek, ami nincs, akkor ne csüggedjek, hanem találjam meg a módját, hogy az eszköztáram segítségével javaslatot tegyek a megoldásra. 

 

Cs.Z.: Kérlek mesélj a találmányodról, mit kell tudni a TEMPO-ról? 

P.E.: A Design, ami visszaad! Ez a gondolat inspirálta a TEMPO-t, egy olyan aktív bútort, amelynek használatával zenét hozhatunk létre. Egy újfajta közösségformáló bútor, ami játékos módon motivál a mozgásra, miközben elvonja a figyelmet arról, hogy az egészségünkön dolgozunk. A TEMPO a kerékpár elvén működik. Tehát amilyen gyorsan tekerünk, olyan gyorsan tudunk üzenetet közvetíteni az eszközzel.

A TEMPO a testi-lelki egészség kapcsolatát helyezi új megközelítésbe. Lehetőségei a komponálás tekintetében kimeríthetetlenek, így hosszútávon fent tudja tartani az érdeklődést a használóban. _dsc4312.jpgCs.Z.: Mik a legnagyobb eddigi sikereid? Mire vagy a legbüszkébb és miért? 

P.E.: A TEMPO először 2017-ben az Országos Művészeti Diákköri Konferencián mutatkozott be Pécsett. Itt az Építőművészet és Design kategória 1. Helyezését nyerte el és Rektori Különdíjban is részesült. Hatalmas megtiszteltetés volt és visszajelzést, hogy jó az irány. Ezen felbátorodva üzleti modellben kezdtem el gondolkodni és egy pályázatot nyújtottam be a Harsányi István-díj elnyeréséhez, aminek megtisztelő átvételére az alapszakos diplomaátadómon került sor nevelőanyukám előtt. Hatalmas büszkeséggel töltött el, hogy ilyen keretek között vehettem át a díjat. Ezzel párhuzamosan pedig már megkezdődött a felkészülés egy szintén pályázati lehetőségen keresztül elnyert bemutatkozási lehetőségre a TEDxMETU színpadán. A belvárosi színház fala között, hangosításra kötve a TEMPO-t élőben szólaltatta meg egy nagyon kedves barátom. Annyira szeretem, amit képvisel és olyan erős hittel vagyok elkötelezve az ügy iránt, hogy azt hiszem a hosszú listát most ezzel zárom. Amellett, hogy az interjú apropóját a METU Startup versenyében elnyerhető legnagyobb támogatás elnyerése adta, aminek köszönhetően a TEMPO most sorozatgyártás előkészítése előtt állhat.

 

Cs.Z.: Mit adott számodra az egyetemi környezet? Kik és hogyan hatottak Rád motiválóan?

P.E.: A tanáraink olyan környezet biztosítanak számunkra, ahol bátran lehetünk önmagunk. A kísérletezések nem kudarcként vannak definiálva és nem szégyen kérdezni, sőt. Tanóráktól független örömmel konzultálnak velük bármilyen témában. Megkereshetjük őket bármikor és mentori kapcsolatban állunk velük. Engem ez a közeg oldott fel annyira, hogy egyszerre több ötlet párhuzamos fejlesztésébe önszorgalomból belevágjak. Emellett pedig az egyetem nyújtotta

lehetőségek olyan kapcsolati tőkéket is kialakítanak számunkra, amik túlmutatnak az egyetem falain. A TEDx mentorálás, avagy a Startup verseny második fordulójának felkészítője a TEMPO útján túlmutatóan is rengeteget adott nekem.

  

Cs.Z.: Milyen jó tanácsot adnál azoknak, akik vállalkozói ambíciókat dédelgetnek?

P.E.: Elhivatottsággal és alázattal kell fordulni minden projekthez. Nem csak nyitottan kell hozzáállni a szakmai visszajelzésekhez, hanem ha tehetjük akkor menjünk is elébe azoknak. Tudjunk építkezve figyelni. A folyamatos önellenőrzés gazdagít.

  

Cs.Z.: Te hogy látod, miért lenne érdemes a METU Garage keretein belül tovább fejleszteni az ötleted? 

P.E.: A METU Garage az eddigi ismereteimet az inkubátor programok kapcsán kibővítette és felülírta. Különböző módszertanokkal ismerkedhetnek meg a kiválasztott ötletgazdák és segítségükkel megtalálhatják a számukra legelőnyösebbet. Vezetői készségeket fejlesztenek, ami nagyon ritka a termékfejlesztési mentorprogramok tekintetében. Segítséget nyújtanak ügyfélinterjúk lebonyolításában és még számtalan olyan életszerű szituációban, ami nélkülözhetetlen és amire profin fel kell készülnie annak, aki a szakmától is hiteltérdemlő visszajelzést szeretne kapni. Azt gondolom, hogy olyan versenyképes tudást kínál, ami egyedülálló a piacon. Naprakész, trendekhez igazodó, profi ötletgazdák támogatása, olyan lehetőség, amit hiba lenne kihagyni!

A mentor kézen fog az úton, és irányt mutat

A tudás megosztás iránti vágy ösztönözte, hogy tanár és mentor legyen. Dr. Seres Szilvia, újmédia-művésszel és tudományos tanácsadóval Csaba Zoltán, a METU Garage alapító beszélgetett.

seres_szilvi_03.jpg 

Cs.Z.: Mesélj Magadról! Miért lettél tanár? 

S.Sz.: A tudás megosztás miatt lettem tanár, illetve azért mert fontosnak tartom progresszív képzések bevezetését a felsőoktatásba a piac elvárásaira és a változásokra reflektálva. Bárhol is dolgoztam az elmúlt évtizedekben igyekeztem oktatni, még ha csak minimálisan is. A tanítás ugyanis mindig kétirányú, sokat adok és kapok.

Tanítottam a MOME mellett, az ELTE-n, a BKF-en (METU) és a BME-n.

 

Cs.Z.:  Mitől más a mentor, mint a tanár? 

S.Sz.: Nagyon hasonló a két szerep. A mentor általában valamilyen területen rendelkezik kiemelkedő szakmai tapasztalattal,  nyitott a társadalmi és technológiai innovációra, és belső indíttatása, felelősségvállalása van a jövő  nemzedéke felé. Nemcsak elkötelezett, de igénye van a tudásmegosztásra. Egy mentor kézen fog az úton, és igyekszik úgy vezetni, hogy a döntés minden esetben a mentoráltté legyen, de közben mutat alternatívákat és segít külső, vagy szokatlan nézőpontokból is rávilágítani a dolgokra. A cél minden esetben az iránymutatás és az idő csökkentése a kitűzött célig, amiben tapasztalata gyorsíthat. Tanárként és mentorként is fontos, hogy az ember tudjon jó kérdéseket feltenni, de tudjon bölcsen hallgatni is, amikor szükséges.

 

Cs.Z.:  Komoly szereped van a METU életében, a Művészeti karon Te vezetted be az integrált, project alapú oktatást. Honnan jött az ötlet?

S.Sz.: A kutatás-fejlesztés valamint az innováció művészeti kontextusa mára fontos interdiszciplináris területté vált (elektronikus, digitális, kommunikációs, interaktív eszközöket és technikákat alkalmazó művészeti projektek), illetve a kreatívitásról való gondolkodás és szerepe is megváltozott az internetre épülő kulturális és gazdasági paradigmaváltás mentén. A pilotok korát éljük egy olyan digitális gazdaságban, ahol több technológia dolgozik együtt hálózatba kötve, egymással kommunikálva. Az egyetemen a különböző  szakokon tanuló diákok sajnos az adott szakági terhelésük mellett nem látnak bele más képzésekbe, illetve kooperáció és közös munka kialakítására nincs lehetőségük évfolyam társaikkal. Az újmédia terjedő használata,  a művész-szerep látványos átalakulása, illetve az egyre inkább felértékelődő interdiszciplinaritás fontossá tette azonban olyan oktatási módszer bevezetését, amely a közös gondolkodás, az együttes projekt alapú munkavégzés mellett felkészíti a hallgatókat az egyetemen túli létre és kooperációkra. Erre vállalkoztam kollaboratív munkamódszerek bevezetésével, amivel tulajdonképpen a „duális művészeti képzés" alapjait valósítottuk meg.

 

Cs.Z.:  Mik a legnagyobb sikereid mentorként, oktatóként? 

S.Sz.: Több hallgatóm volt OMDK győztes, illetve ért el komoly sikereket. Az elmúlt évtizedekben, számos hazai és külföldi kulturális és művészeti projekt, konferencia, kiállítás kurátora, résztvevője és felkért szakértője, zsűri tagja voltam. 2015 óta vezetem a Budapesti Metropolitan Lab-et, amit azért tartok fontos lehetőségnek, mert rengeteg pilot projektet lehet vele generálni, lehetőséget ad szabad kísérletezésre és járt utak elhagyására, új területek bevonására és kipróbálására. A kollaboratív munkamódszer bevezetésének sikerei és visszajelzései is sok mindenben megerősítettek. Posztdoktori kutatásomért, melyben a hazai digitális kultúra születését kutatom 2015-ben Nemzeti Kiválóság díjban részesültem.

 

Cs.Z.:  Széles kapcsolati hálóval rendelkezel, igazi híd szereplő vagy a művészet és az üzleti élet között. Tudatosan gyűjtöttél ismerősöket mindkét táborból?

S.Sz.: Sok területen kipróbálhattam magamat és ez hozta a széles kapcsolati hálót. A gyűjtés nem tudatos, az érdeklődésem és kíváncsiságom mentén alakult. Mivel dolgoztam üzleti, oktatási, kormányzati, média vonalon, ezért sok kiváló szakemberrel, tehetséggel ismerkedhettem meg. Sokszor volt szükség interdiszciplináris csapatok összerakásához, amihez jól jött ez a háló, de segíti a lab piaci kapcsolatú, vagy GLAM intézményi projektjeit is. Médiamix szerkesztő-rendezőként már akkor beszámoltam a Preziről, amikor még csak ZUI-nak hívták. Szeretem felfedezni és megmutatni az újat, az előremutató dolgokat, illetve segíteni a tehetségeket.

 

Cs.Z.: Sok hazai startuphoz kötnek személyes, vagy szakmai szálak, testközelből ismered a legsikeresebbeket. Hogy látod, mi a sikeres vállalkozás titka?

S.Sz.: Mindenki hit benne, hogy megvalósíthatják és jól időzítettek. Fontos volt a csapat és az alapító/alapítók személyisége és a különböző tudások kiegészítése. A legtöbben önerővel indultak és érték el a céljukat, így pont annyi időt és energiát tettek bele, ami valóban szükséges volt és gyorsan kijöttek a termékkel. Átgondolt és fenntartható üzleti modelljük volt és globális piacra terjeszkedtek. Mertek álmodni és meg is valósították, és ami nagyon fontos, hogy végig hittek benne.

 

Cs.Z.: Mi motivál? Rengeteg dimenzióban kipróbáltad Magad. Tudományos kutatás, tanítás, kiállítás, művészet szervezés. 

S.Sz.: Van bennem egy örök kíváncsiság, ami miatt szeretek új dolgokat kipróbálni, megismerni. A Képző mellett azért jártam az ELTE-re is, mert hiányzott a technikai médiumok elmélete mellett a kortárs irodalom, a filmek. Úgy éreztem, hogy nagyon leszűkült az érdeklődésem egy adott területre.  Azt gondolom, hogy a széleskörű ismeretek erősen formálják a gondolkodásmódunkat és  kreativitásunkat.

 

Cs.Z.: Mit adhat az egyetem az induló vállalkozásoknak? Miért érdemes egy egyetemi inkubátorba jönni?

S.Sz.: Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban több évtizedes múltra tekint vissza az egyetemeken keletkezett találmányok, eljárások üzleti hasznosítása spin-offok formájában. A Google-nél apró, hármas csoportokban dolgoznak, és a munkatársaktól azt várják, hogy idejük 20 százalékát olyan problémákra fordítsák, amelyek a legjobban izgatják őket. Az „idő 20 százaléka”, a belső motiválás is az egyetemi világból jön, ahol a professzorok egy napot kapnak egy héten, melyet saját érdeklődésük kielégítésére fordíthatnak. Az egyetemi inkubátor mint tudáskoncentráló segítheti az elindulást, illetve átsegítheti a startoló innovatív vállalkozásokat növekedésük kezdeti, legsérülékenyebb szakaszán. A minőségi mentorprogram segítségével a pályázók üzleti modelljüket, szervezeti működésüket, kommunikációjukat is fejleszthetik. Az egyetemi inkubátorok  mint  „felhozó rendszerek” az államnak és a piacnak is fontosak innovációs szempontból.

 

Kapcsolódó linkek:

„Amikor az  ember médiaművész, akkor semmihez sem ért igazán, mert mindenhez ért.”

Seres Szilvia beszélgetése Somlai-Fischer Szabolcs építész, médiaművésszel, a Prezi társalapítójával.

http://www.digikult.hu/2014/06/20/amikor-az-ember-kicsit-mediamuvesz-akkor-semmihez-sem-ert-igazan-mert-mindenhez-ert/

 

„Life is good.”

Seres Szilvia beszélgetése Karafiáth Balázs coach és purpose guide-dal.

http://www.digikult.hu/2017/07/21/life-is-good/

 

„A T-COM-mal és T-MOBILE-al részben együtt, részben veszekedve, harcolva kellett elérnem, hogy a user  experience legyen a főszempont és ne a technológia.”

Seres Szilvia beszélgetése Tüdős Andrással, a Neostratus Zrt. műszaki igazgatójával.

http://www.digikult.hu/2017/05/08/tudos/

 

 

 

5 buktató, amire minden startuppernek figyelnie kell

board-game-challenge-checkmate-139392_1.jpg

Ha sikeres startupot szeretnél építeni, készülj fel, hogy rengeteg előre nem látható buktatóval kell majd szembenézned. Vannak köztük azonban olyanok is, amelyek szinte törvényszerűen megjelennek egy-egy startupnál.

Most elhoztunk neked 5 buktatót, amire mindenképp figyelned kell, ha sikeres akarsz lenni.

1. Nincs piaci igény az árudra 

Sokan esnek abba a csapdába, hogy elkezdik kidolgozni az ötletük részleteit anélkül, hogy utána néztek volna, hogy van-e egyáltalán piaci igény rá. Az nem elég, hogy a te fejedben létezik a probléma, amire a terméked majd megoldást fog nyújtani. Alá is kell támasztanod valamivel a feltételezéseidet. Validálj, igazold az ötleted. Kérd ki az családod, barátaid, ismerőseid, szakértők, de legfőképpen a potenciális vásárlóid véleményét. Ezek alapján az derült ki, hogy van igény az ötletedre? Remek, akkor dolgozd ki részletesen! Viszont ha a válasz nem, akkor sajnos búcsút kell mondanod neki. Világos, mint a nap: ha nincs kereslet, nem kell a kínálat.

2. Rossz a csapatod 

A jó startup csapat fontosabb, mint gondolnád. Ők a cég szíve-lelke, akik időt és energiát áldozva dolgoznak a siker elérése érdekében. Számtalan oka lehet annak, hogy miért rossz a csapatod. Nincs meg a megfelelő szakértelmük, nincs meg az összhang közöttük, nincs tapasztalatuk, nincs motivációjuk, nem bírják a nyomást stb. Bármi legyen is az indok, a végeredmény ugyanaz: bedől a startupod. Fordíts nagy figyelmet a csapatod összeállítására, és válogasd meg jól, hogy kit veszel fel, hiszen sok múlik majd rajtuk.

3. Kifogysz a pénzből 

A pénzhiány az egyik legnagyobb startup gyilkos. Alapvető dolog, hogy ha be akarod indítani a céget, akkor sok kell belőle, és okosan kell felhasználnod. Általában már a megfelelő mennyiség megszerzése sem egyszerű dolog. Jegyezd meg: az biztos, hogy a pénz, amit szereztél egyszer el fog fogyni, a nagy kérdés viszont az, hogy mikor? Mielőtt, vagy miután elegendő profitot kezdesz termelni? Nyilvánvaló, hogy a második eshetőség a számodra kedvezőbb.

4. A versenytársaid jobbak nálad 

Valószínű, hogy nem csak te láttad meg a lehetőséget a felfedezett piaci résen. A piaci validálást követően sokan fognak felbukkanni, hogy megoldást nyújtsanak a fennálló problémára. Habár nem érdemes megszállottan figyelned a versenytársaid minden lépését, azért nem árt fél szemmel mindig odafigyelni rájuk. Derítsd ki, miben vagy te jobb náluk, és ők miben jobbak nálad (ár, minőség stb.). Ennek az ismerete kapóra jöhet, mert egyrészt ez alapján tudod alakítani a saját stratégiádat, másrészt a befektetőidnek is fontos tudniuk, hogy te miért vagy jobb, mint a többiek.

5. Az árazás és kiadás kérdése 

Megállapítani a terméked megfelelő árát nagyon nehéz. Rengeted tényezőt kell sorra venned ahhoz, hogy jó döntést hozhass. Az aranyszabály, hogy az árnak elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy fedezze a gyártás közben felmerülő kiadásokat, ám elég alacsonynak ahhoz, hogy a vásárlóid hajlandóak legyenek költeni rá. Gondolkodj az ideális vásárlóid fejével. Számukra fontos az ár-érték arány, úgyhogy azt is vizsgáld meg alaposan.

 

Buktatók kivédve? Akkor ideje jelentkezni a METU Garage programjába: JELENTKEZÉS 

METU GARAGE: Kiket várunk? És miről szól?

1530182449.jpg

METU GARAGE néven indított startup-programunkba a Budapesti Metropolitan Egyetem képzési kínálatának megfelelően az üzlet, a kommunikáció, a turizmus és a művészet területéről egyaránt várjuk a startupok jelentkezését.

A Drukka Startup Stúdió szakmai koordinációjával megvalósuló METU GARAGE vállalati akcelerációs programba olyan startupok jelentkezését várjuk, melyek multimédiával, IT/telekommunikációs kezdeményezésekkel, kreatív iparral, turizmus-vendéglátással kapcsolatos projektekkel, kommunikációval, HR-rel vagy HR tech-kel, belsőépítészettel, design-nal vagy formatervezéssel foglalkoznak.Jelentkezni szeptember 1-jéig itt tudsz programunkba.

A jelentkező startupok ötleteit az egyetem neves oktatói és elismert szakemberek bírálják el. A szakmai zsűri az innovatív vállalkozásokat egyenként maximum 60 millió forint értékű tőkebefektetéssel támogatja, valamint a Drukka Startup Academy közreműködésével folyamatos szakmai mentorálással és négy hónapos akcelerációval díjazza. A programba bekerülő jelentkezők emellett a METU akkreditált képzésén is részt vesznek, amelynek a végén Egyetemi Mesterkurzus Oklevelet és Mini MBA Diplomát szerezhetnek. 

„Az innovatív, nagy növekedési potenciálú startupok támogatása és felkarolása nem újkeletű a METU életében, hiszen a Metropolitan Kreatív és StartUp Programoknak köszönhetően eddig is számos, ma már sikeres hallgatónk indíthatta el vállalkozását az egyetemi évek alatt. Tavaly év végén egyedüli egyetemi partnerként csatlakoztunk egy, a közép-európai startupok fejlődését támogató hálózathoz, most pedig saját inkubációs pályázatot hirdetünk. Bízom benne, hogy saját hallgatóinkon túl számos induló vagy növekedési fázisban lévő startup számára lesz vonzó ez a kivételes lehetőség”– mondta Csaba Zoltán, a Metropolitan Egyetem stratégiai igazgatója.

Bohner Tamás, a Drukka Startup Stúdió ügyvezetője szintén teljes körű támogatást ígér a szerencsés nyerteseknek: a tanácsadástól és a mentorálástól kezdve a jogi támogatáson és a PR-en keresztül a befektetői tárgyalásokig szinte minden területen segítik majd a legjobb ötletekkel pályázókat. 

A Budapesti Metropolitan Egyetemről

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Magyarország legnagyobb magánkézben lévő felsőoktatási intézménye. A Metropolitanen 2 karon, 4 fő képzési területen folyik képzés: kommunikáció, üzlet, turizmus és művészet. A folyamatosan bővülő magyar és angol nyelvű kínálatban jelenleg 33 alapszak, 16 mesterszak, 22 szakirányú továbbképzés és 8 felsőoktatási szakképzés közül választhatnak az egyetem iránt érdeklődők. A Metropolitannek jelenleg közel 6500 hallgatója van, akik 2011-től már nemcsak a fővárosban, hanem Hódmezővásárhelyen is folytathatják tanulmányaikat. Az intézmény 2001 óta meghatározó és dinamikusan fejlődő szereplője a hazai felsőoktatásnak. Képességfejlesztő tréningrendszere egyedülálló. A Metropolitan jelenleg több mint 170 külföldi intézménnyel tart fenn partnerkapcsolatot. 

A Drukka Startup Stúdióról

A Drukka nemzetközi szinten is elismert Startup Stúdió, amely ígéretes, akár ötlet szintű vállalkozások, startupok mentorálásával, inkubálásával foglalkozik, eddig több mint 2 millió eurónyi befektetéshez segítve projektcégeit. A stúdió 2011-ben alakult, kezdetben főleg web illetve okostelefon alkalmazások fejlesztésével, online marketing kampányok szervezésével foglalkozott, 2015 után pedig folyamatosan előtérbe került a speciális metodika alapján végzett startup befektetések és mentorálások, amelynek eredményeként a studio által gondozott cégek, lényegesen rövidebb idő alatt, de az iparági átlagoknál nagyságrendileg nagyobb sikerrátával tudnak működni. A szakemberekből és ötletekből nem szűkölködő, amerikai és erdélyi leányvállalattal is rendelkező cégben jelenleg több, mint negyvenen dolgoznak és alkotnak. 

Kedvet kaptál? JELENTKEZZ one-pagereddel ITT!

Az ideális startup csapattagok 7+1 tulajdonsága

achievement-agreement-arms-1068523_2.jpg

Ideális startup csapatot építeni nem egyszerű feladat. Nyilván nem akarsz rossz döntést hozni a csapattagjaidat illetően, ezért jól át kell gondolnod, kit veszel fel. De mi alapján válaszd ki őket? Most elhoztuk a csapatod tagjainak 7+1 legfontosabb tulajdonságát. Vedd figyelembe ezeket a szempontokat a toborzás során, hogy biztosan ne nyúlj mellé!

1. Kiválóak a területükön

Alapvető dolog, hogy a csapattagoknak kiválónak kell lenniük a munkában, amit végeznek. Természetesen a mindenkinek van hová fejlődnie, erre valók a továbbképzések és a tréningek, azonban mielőtt felveszed az embereidet, győződj meg róla, hogy tényleg értik-e a dolgukat. Ezt úgy tudod megtenni (amellett, hogy átnézed az önéletrajzukat és motivációs levelüket), hogy a sikeres interjú után adsz nekik egy próbafeladatot. Később pedig a próbaidő során is figyelj oda, teszteld a jelentkezőket, majd értékeld a teljesítményüket.

2. Tapasztalattal rendelkeznek

Hatalmas előnyt jelent a versenytársakkal szemben, ha a csapatodnak van már korábbi tapasztalata. Persze, valahol mindenkinek el kell kezdeni, de ha lehet inkább ne a te startupod legyen a kísérleti projekt egy újonc számára. Hidd el, jobb, ha olyanokkal veszed körül magad, akik tudják, mit csinálnak, ezzel időt, energiát és hosszútávon pénzt is spórolsz. Érdemes arra is figyelned, hogy a csapattagoknak ne csak a saját feladatukban, hanem a startup világban is legyen némi tapasztalata.

3. Összefér a személyiségük egymáséval

Sajnos sokan alábecsülik a személyiség fontosságát, és helyette csak a szakmai tudásra, tapasztalatra koncentrálnak. Ez nagy hiba, ugyanis rendkívül fontos, hogy a csapattagok jól megférjenek egymás mellett. Figyelj oda a jelentkezők személyiségjegyeire, mert nem szerencsés két olyan embert alkalmazni, akik előreláthatóan nem lesznek egymással jóban. Mielőtt felvennél valakit, mindenképp gondold végig, a csapat többi tagja mit szólna hozzá, mennyire lenne nagy az összhang közöttük. Érdemes lehet egy próbanapot beiktatni a nagy döntés meghozatala előtt, mert azzal már nagyobb eséllyel fogod látni, ha valami nincs rendben.

4. Jó kommunikációs készségekkel rendelkeznek

A csapatmunka alapja a jó kommunikáció. Egy csapat nem tud jól működni, ha a tagjai elbeszélnek egymás mellett. Mindenképp törekedj arra, hogy olyan embereket vegyél fel, akik képesek megfogalmazni a problémáikat és az ötleteiket, valamint nem riadnak vissza, ha meg kell védeniük az álláspontjukat. Az egészséges viták szükségesek ugyanis a cég előrehaladásához.

5. Elkötelezettek

Az elkötelezettség olyan érték, aminek mindenképp meg kell lennie a csapattagjaidban. Egy startup csapat sok dologban különbözik egy hagyományostól. Itt alacsonyabbak a kezdő fizetések, bizonytalanabb a munkahely jövője, ezáltal pedig sokkal nagyobb a nyomás is. Emiatt kulcsfontosságú, hogy a csapattagok elkötelezettek legyenek a cég mellett. Nagyban rontja a siker esélyét, ha egy-egy jobb ajánlat miatt az embereid otthagyják a többieket. Emellett fontos olyan embereket keresned, akik megértik, hogy ez a munka nem az átlagos nyolctól

négyig tartó fajta, amire nem kell többet gondolniuk, amint kiléptek az irodából. Sok lemondással járhat, azonban a befektetett energia megtérül a siker elérésével.

6. Képesek kompromisszumot kötni

A csapatmunka nagy része kompromisszumokról szól. Keress olyan tagokat, aki magabiztosak és határozottak, ugyanakkor ahhoz is elég érettek, hogy kompromisszumot kössenek, ha a cég érdeke úgy kívánja. Kerüld el a túlságosan makacs, és büszke embereket ugyanis nagy valószínűséggel csupán hátráltatni fogják a munkát.

7. Jól teljesítenek nyomás alatt

Egy korábbi pontban már említettük, hogy a startup csapatokra különösen nagy nyomás nehezedik. Fontos ezt még egyszer kiemelni, mert nagy kockázattal jár olyasvalakit alkalmazni, aki nem képes nagy nyomás alatt dolgozni. Semmiképp sem akarod, hogy egy nehezebb időszak miatt a csapatod gyenge tagjai fogják magukat és odébbálljanak. Az interjú során mindenképp próbáld ebből a szempontból is letesztelni a jelentkezőket.

+1. A következő dolgok egyike sem igaz rájuk

Udvariatlanság: kopogás nélkül lép be az ajtón? Rágózik az interjú közben? Megszólal a telefonja? A jelentkező udvariatlanul viselkedik, ez pedig a csapatmunka során biztosan konfliktusokat fog szülni.

Késés: ez az udvariatlanság körébe tartozik, de fontosnak tartottuk külön kiemelni. Soha ne alkalmazz olyan jelentkezőt, aki késik az interjúról, vagy nem adja be a próbafeladatot határidőre. Ha már a munka megkezdése előtt késést enged meg, akkor hidd el, nem lesz ez másképp a munkája során is. Pedig a pontosságnak az egyik legalapvetőbb elvárásnak kell lennie a csapattagokkal szemben.

Hazugság: alapvető dolog, hogy ne alkalmazz olyat, aki valótlan dolgot állít az interjún. Hogy kiszűrd az ilyen jelentkezőket, figyelj a non-verbális jeleikre, és mindig ellenőrizd le az interjú után az önéletrajzukban megadott adataikat.

Az előző munkahely lehúzása: ha a jelentkező a „miért hagyta ott a korábbi állását?” kérdésedre elkezdi szidni a korábbi munkahelyét, akkor ki tudja, hogy a te cégedről mit fog mondani később?

A cég nem ismerése: ha a jelentkező azt sem tudja, mivel foglakozik a cég, ahová jelentkezett akkor egyrészt nemtörődöm, mert nem készült fel, másrészt pedig valószínűsíthető nem fogja az elkötelezettségről szóló pontot teljesíteni.

 

Megvan már a nyerő csapat?�

Akkor JELENTKEZZETEK one-pageretekkel a METU Garage programjába! �

Hogyan ébreszd föl a befektető érdeklődését? 5 tipp a hatékony pitcheléshez

Szerző: Csaba Zoltán

learn-to-pitch_1.jpg

A jó ötlet fél siker. Ahhoz azonban, hogy elkészítsd a termékedet és piacra is tudj lépni, először a befektetőket kell tudni elkápráztatni. Mit mondj el és hogyan? Gyorstalpaló

Egy túlhajtott napon a befektetőt számtalan inger éri, a legnagyobb befektetése épp exit előtt áll, és aznap már tízen adták el neki a világmegváltó ötletüket. Most rajtad a sor, mondj neki valamit, amire fölkapja a fejét. Mint egy villám randinál, itt sincs idő arra, hogy a részletekkel megismertessük a hallgatóságot. Egy izgalmas növekedési történetet kell elmesélni a potenciális befektetőnek, de a legfontosabb információkat (pl. befektetési igény, megtérülés, időzítés, exit stratégia) bele kell szőnünk a rendelkezésre álló pár percbe.

 

Mitől jó egy pitch?

Attól, hogy ritmusa, felépítése van, mint egy ütős rövidfilmnek. Fontos, hogy őszinte és hiteles legyen a mondanivaló, logikus a gondolatvezetés, és kiderüljön belőle, hogyan fog értéket teremteni a termék vagy szolgáltatás a potenciális ügyfeleknek. Kell, hogy lássák a befektetők, hogy egy releváns, fontos problémát old meg, és az előadó megszállottja a témának.

 

Mik azok a dolgok, amelyek feltétlenül legyenek benne?

Ez attól is függ, hogy mi az adott pitch célja, milyen fázisban van a vállalkozás és mennyi az időkeret. Ha a startup még ötlet fázisban van, akkor a probléma relevanciáját és a csapat erősségét kell kiemelni, azaz miért a Te csapatod tudja azt a leghatékonyabb megoldani.

Nem könnyű a pitch, mert úgy kell sok témát érinteni, hogy közben nem szabad a szakmai részletekben elveszni.

Legfontosabb „kötelező” témakörök

* Probléma fölvetés – amit meg kell oldani

* Értékajánlat – a csapat saját megoldása

* Üzleti terv – miből lesz pénz, mikorra, mennyi

* Versenytársak – másnak is eszébe jutott már?

* Csapat – miért Ti vagytok a legalkalmasabbak

* Hol tartotok most – csináltatok is már valamit, vagy csak beszéltek róla?

* Call to action – mit kérünk a befektetőtől

 

Hogyan érdemes készülniük a startupoknak egy pitch-re?

Akár az egyetemen is el lehet sajátítani a fortélyait, a Metropolitan Egyetemen is tanítunk üzleti prezentációt. Nem az a fontos, hogy az alapítók közül az beszéljen, aki a legtöbb sor kódot írta, vagy a legrészletesebben ismeri a platform funkcionalitását.

Természetesen számít a tehetség, de még többet a gyakorlás. Az mondják, nagyon sok ismétlés a tudás anyja. Van, aki szerint akár 25-ször is érdemes előre elmondani, hogy élőben, stressz hatására is gördülékenyen menjen. Amikor szigorú időkeretek közé szorítanak a szabályok, akkor nincs tér a rögtönzésre. Érdemes a tükör előtt gyakorolni, stopperrel, majd családtagoknak, barátoknak is elmondani. Nagyon jó visszajelzés, hogy Ők megértik-e, mi a fő üzenet.

 

Kell prezentációt is készíteni?

Fontos, hogy profi hatást keltsél, ennek része, hogy helyesírási hibáktól mentes prezentációval támogasd meg a mondandódat. Ez nem egy inspirációs előadás, ahol csak képek kellenek, de túl sok szöveget se tegyél, mert akkor a hallgatóság azt fogja bogarászni és nem rád figyel.

Maximum 10 dia, és itt is a lényegre törekvésen legyen a hangsúly, viszont a technikai részleteket érdemes a backup-ba rejteni, mert a kérdez-felelek során jól jön, ha elő tudsz rántani egy releváns ábrát, vagy kimutatást.

Figyelj oda, hogy ne használj egzotikus betűtípust, illetve fontos, hogy jó kontrasztosak legyenek a diáid. Érdemes pdf-be átváltani a prezit, ha nem a saját gépedről vetítesz.

 

One fits all?

Végül egy utolsó tanács; minden alkalomra érdemes testre szabni az üzleti prezentációt. Az ötletgazdák akkor tudnak sikeresen pitchelni, ha nem a saját, hanem a zsűri tagjainak nézőpontjába helyezik magukat, a számukra fontos kérdésekre adnak izgalmas választ.

 

Ha ütős pitched rajtra kész, várjuk jelentkezésed a Metu Garage programjába!