METU Garage

Hogyan lesz diákból vállalkozó?

2018. augusztus 10. - METU Garage

tedxmetu-0388-20171019_1.jpg

Design, ami visszaad! Ez a gondolat inspirálta Pancsa Emesét, a Metropolitan Egyetem startup ösztöndíjas hallgatóját, hogy belevágjon saját egyedi termékének megvalósításába. Nem csak álmodozott róla, hanem óriási elhivatottsággal és alázattal, lépésről-lépésre rengeteget tett azért, hogy az ötlete valósággá váljon. A formatervező művész mesterszakon hallgató startupperrel Csaba Zoltán, a METU Garage alapító-mentora beszélgetett.

Cs.Z.: Mi motivált Téged arra, hogy valami új, innovatív terméket hozz létre?

P.E.: Van bennem egy folyamatosan munkálkodó belső motiváció, hogy ha valamire szükséget érzek, ami nincs, akkor ne csüggedjek, hanem találjam meg a módját, hogy az eszköztáram segítségével javaslatot tegyek a megoldásra. 

 

Cs.Z.: Kérlek mesélj a találmányodról, mit kell tudni a TEMPO-ról? 

P.E.: A Design, ami visszaad! Ez a gondolat inspirálta a TEMPO-t, egy olyan aktív bútort, amelynek használatával zenét hozhatunk létre. Egy újfajta közösségformáló bútor, ami játékos módon motivál a mozgásra, miközben elvonja a figyelmet arról, hogy az egészségünkön dolgozunk. A TEMPO a kerékpár elvén működik. Tehát amilyen gyorsan tekerünk, olyan gyorsan tudunk üzenetet közvetíteni az eszközzel.

A TEMPO a testi-lelki egészség kapcsolatát helyezi új megközelítésbe. Lehetőségei a komponálás tekintetében kimeríthetetlenek, így hosszútávon fent tudja tartani az érdeklődést a használóban. _dsc4312.jpgCs.Z.: Mik a legnagyobb eddigi sikereid? Mire vagy a legbüszkébb és miért? 

P.E.: A TEMPO először 2017-ben az Országos Művészeti Diákköri Konferencián mutatkozott be Pécsett. Itt az Építőművészet és Design kategória 1. Helyezését nyerte el és Rektori Különdíjban is részesült. Hatalmas megtiszteltetés volt és visszajelzést, hogy jó az irány. Ezen felbátorodva üzleti modellben kezdtem el gondolkodni és egy pályázatot nyújtottam be a Harsányi István-díj elnyeréséhez, aminek megtisztelő átvételére az alapszakos diplomaátadómon került sor nevelőanyukám előtt. Hatalmas büszkeséggel töltött el, hogy ilyen keretek között vehettem át a díjat. Ezzel párhuzamosan pedig már megkezdődött a felkészülés egy szintén pályázati lehetőségen keresztül elnyert bemutatkozási lehetőségre a TEDxMETU színpadán. A belvárosi színház fala között, hangosításra kötve a TEMPO-t élőben szólaltatta meg egy nagyon kedves barátom. Annyira szeretem, amit képvisel és olyan erős hittel vagyok elkötelezve az ügy iránt, hogy azt hiszem a hosszú listát most ezzel zárom. Amellett, hogy az interjú apropóját a METU Startup versenyében elnyerhető legnagyobb támogatás elnyerése adta, aminek köszönhetően a TEMPO most sorozatgyártás előkészítése előtt állhat.

 

Cs.Z.: Mit adott számodra az egyetemi környezet? Kik és hogyan hatottak Rád motiválóan?

P.E.: A tanáraink olyan környezet biztosítanak számunkra, ahol bátran lehetünk önmagunk. A kísérletezések nem kudarcként vannak definiálva és nem szégyen kérdezni, sőt. Tanóráktól független örömmel konzultálnak velük bármilyen témában. Megkereshetjük őket bármikor és mentori kapcsolatban állunk velük. Engem ez a közeg oldott fel annyira, hogy egyszerre több ötlet párhuzamos fejlesztésébe önszorgalomból belevágjak. Emellett pedig az egyetem nyújtotta

lehetőségek olyan kapcsolati tőkéket is kialakítanak számunkra, amik túlmutatnak az egyetem falain. A TEDx mentorálás, avagy a Startup verseny második fordulójának felkészítője a TEMPO útján túlmutatóan is rengeteget adott nekem.

  

Cs.Z.: Milyen jó tanácsot adnál azoknak, akik vállalkozói ambíciókat dédelgetnek?

P.E.: Elhivatottsággal és alázattal kell fordulni minden projekthez. Nem csak nyitottan kell hozzáállni a szakmai visszajelzésekhez, hanem ha tehetjük akkor menjünk is elébe azoknak. Tudjunk építkezve figyelni. A folyamatos önellenőrzés gazdagít.

  

Cs.Z.: Te hogy látod, miért lenne érdemes a METU Garage keretein belül tovább fejleszteni az ötleted? 

P.E.: A METU Garage az eddigi ismereteimet az inkubátor programok kapcsán kibővítette és felülírta. Különböző módszertanokkal ismerkedhetnek meg a kiválasztott ötletgazdák és segítségükkel megtalálhatják a számukra legelőnyösebbet. Vezetői készségeket fejlesztenek, ami nagyon ritka a termékfejlesztési mentorprogramok tekintetében. Segítséget nyújtanak ügyfélinterjúk lebonyolításában és még számtalan olyan életszerű szituációban, ami nélkülözhetetlen és amire profin fel kell készülnie annak, aki a szakmától is hiteltérdemlő visszajelzést szeretne kapni. Azt gondolom, hogy olyan versenyképes tudást kínál, ami egyedülálló a piacon. Naprakész, trendekhez igazodó, profi ötletgazdák támogatása, olyan lehetőség, amit hiba lenne kihagyni!

A bejegyzés trackback címe:

https://metugarage.blog.hu/api/trackback/id/tr514155565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása