METU Garage

Hogyan ébreszd föl a befektető érdeklődését? 5 tipp a hatékony pitcheléshez

Szerző: Csaba Zoltán

2018. július 30. - METU Garage

learn-to-pitch_1.jpg

A jó ötlet fél siker. Ahhoz azonban, hogy elkészítsd a termékedet és piacra is tudj lépni, először a befektetőket kell tudni elkápráztatni. Mit mondj el és hogyan? Gyorstalpaló

Egy túlhajtott napon a befektetőt számtalan inger éri, a legnagyobb befektetése épp exit előtt áll, és aznap már tízen adták el neki a világmegváltó ötletüket. Most rajtad a sor, mondj neki valamit, amire fölkapja a fejét. Mint egy villám randinál, itt sincs idő arra, hogy a részletekkel megismertessük a hallgatóságot. Egy izgalmas növekedési történetet kell elmesélni a potenciális befektetőnek, de a legfontosabb információkat (pl. befektetési igény, megtérülés, időzítés, exit stratégia) bele kell szőnünk a rendelkezésre álló pár percbe.

 

Mitől jó egy pitch?

Attól, hogy ritmusa, felépítése van, mint egy ütős rövidfilmnek. Fontos, hogy őszinte és hiteles legyen a mondanivaló, logikus a gondolatvezetés, és kiderüljön belőle, hogyan fog értéket teremteni a termék vagy szolgáltatás a potenciális ügyfeleknek. Kell, hogy lássák a befektetők, hogy egy releváns, fontos problémát old meg, és az előadó megszállottja a témának.

 

Mik azok a dolgok, amelyek feltétlenül legyenek benne?

Ez attól is függ, hogy mi az adott pitch célja, milyen fázisban van a vállalkozás és mennyi az időkeret. Ha a startup még ötlet fázisban van, akkor a probléma relevanciáját és a csapat erősségét kell kiemelni, azaz miért a Te csapatod tudja azt a leghatékonyabb megoldani.

Nem könnyű a pitch, mert úgy kell sok témát érinteni, hogy közben nem szabad a szakmai részletekben elveszni.

Legfontosabb „kötelező” témakörök

* Probléma fölvetés – amit meg kell oldani

* Értékajánlat – a csapat saját megoldása

* Üzleti terv – miből lesz pénz, mikorra, mennyi

* Versenytársak – másnak is eszébe jutott már?

* Csapat – miért Ti vagytok a legalkalmasabbak

* Hol tartotok most – csináltatok is már valamit, vagy csak beszéltek róla?

* Call to action – mit kérünk a befektetőtől

 

Hogyan érdemes készülniük a startupoknak egy pitch-re?

Akár az egyetemen is el lehet sajátítani a fortélyait, a Metropolitan Egyetemen is tanítunk üzleti prezentációt. Nem az a fontos, hogy az alapítók közül az beszéljen, aki a legtöbb sor kódot írta, vagy a legrészletesebben ismeri a platform funkcionalitását.

Természetesen számít a tehetség, de még többet a gyakorlás. Az mondják, nagyon sok ismétlés a tudás anyja. Van, aki szerint akár 25-ször is érdemes előre elmondani, hogy élőben, stressz hatására is gördülékenyen menjen. Amikor szigorú időkeretek közé szorítanak a szabályok, akkor nincs tér a rögtönzésre. Érdemes a tükör előtt gyakorolni, stopperrel, majd családtagoknak, barátoknak is elmondani. Nagyon jó visszajelzés, hogy Ők megértik-e, mi a fő üzenet.

 

Kell prezentációt is készíteni?

Fontos, hogy profi hatást keltsél, ennek része, hogy helyesírási hibáktól mentes prezentációval támogasd meg a mondandódat. Ez nem egy inspirációs előadás, ahol csak képek kellenek, de túl sok szöveget se tegyél, mert akkor a hallgatóság azt fogja bogarászni és nem rád figyel.

Maximum 10 dia, és itt is a lényegre törekvésen legyen a hangsúly, viszont a technikai részleteket érdemes a backup-ba rejteni, mert a kérdez-felelek során jól jön, ha elő tudsz rántani egy releváns ábrát, vagy kimutatást.

Figyelj oda, hogy ne használj egzotikus betűtípust, illetve fontos, hogy jó kontrasztosak legyenek a diáid. Érdemes pdf-be átváltani a prezit, ha nem a saját gépedről vetítesz.

 

One fits all?

Végül egy utolsó tanács; minden alkalomra érdemes testre szabni az üzleti prezentációt. Az ötletgazdák akkor tudnak sikeresen pitchelni, ha nem a saját, hanem a zsűri tagjainak nézőpontjába helyezik magukat, a számukra fontos kérdésekre adnak izgalmas választ.

 

Ha ütős pitched rajtra kész, várjuk jelentkezésed a Metu Garage programjába!

A bejegyzés trackback címe:

https://metugarage.blog.hu/api/trackback/id/tr4614150481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása