METU Garage

Az ideális startup csapattagok 7+1 tulajdonsága

2018. július 30. - METU Garage

achievement-agreement-arms-1068523_2.jpg

Ideális startup csapatot építeni nem egyszerű feladat. Nyilván nem akarsz rossz döntést hozni a csapattagjaidat illetően, ezért jól át kell gondolnod, kit veszel fel. De mi alapján válaszd ki őket? Most elhoztuk a csapatod tagjainak 7+1 legfontosabb tulajdonságát. Vedd figyelembe ezeket a szempontokat a toborzás során, hogy biztosan ne nyúlj mellé!

1. Kiválóak a területükön

Alapvető dolog, hogy a csapattagoknak kiválónak kell lenniük a munkában, amit végeznek. Természetesen a mindenkinek van hová fejlődnie, erre valók a továbbképzések és a tréningek, azonban mielőtt felveszed az embereidet, győződj meg róla, hogy tényleg értik-e a dolgukat. Ezt úgy tudod megtenni (amellett, hogy átnézed az önéletrajzukat és motivációs levelüket), hogy a sikeres interjú után adsz nekik egy próbafeladatot. Később pedig a próbaidő során is figyelj oda, teszteld a jelentkezőket, majd értékeld a teljesítményüket.

2. Tapasztalattal rendelkeznek

Hatalmas előnyt jelent a versenytársakkal szemben, ha a csapatodnak van már korábbi tapasztalata. Persze, valahol mindenkinek el kell kezdeni, de ha lehet inkább ne a te startupod legyen a kísérleti projekt egy újonc számára. Hidd el, jobb, ha olyanokkal veszed körül magad, akik tudják, mit csinálnak, ezzel időt, energiát és hosszútávon pénzt is spórolsz. Érdemes arra is figyelned, hogy a csapattagoknak ne csak a saját feladatukban, hanem a startup világban is legyen némi tapasztalata.

3. Összefér a személyiségük egymáséval

Sajnos sokan alábecsülik a személyiség fontosságát, és helyette csak a szakmai tudásra, tapasztalatra koncentrálnak. Ez nagy hiba, ugyanis rendkívül fontos, hogy a csapattagok jól megférjenek egymás mellett. Figyelj oda a jelentkezők személyiségjegyeire, mert nem szerencsés két olyan embert alkalmazni, akik előreláthatóan nem lesznek egymással jóban. Mielőtt felvennél valakit, mindenképp gondold végig, a csapat többi tagja mit szólna hozzá, mennyire lenne nagy az összhang közöttük. Érdemes lehet egy próbanapot beiktatni a nagy döntés meghozatala előtt, mert azzal már nagyobb eséllyel fogod látni, ha valami nincs rendben.

4. Jó kommunikációs készségekkel rendelkeznek

A csapatmunka alapja a jó kommunikáció. Egy csapat nem tud jól működni, ha a tagjai elbeszélnek egymás mellett. Mindenképp törekedj arra, hogy olyan embereket vegyél fel, akik képesek megfogalmazni a problémáikat és az ötleteiket, valamint nem riadnak vissza, ha meg kell védeniük az álláspontjukat. Az egészséges viták szükségesek ugyanis a cég előrehaladásához.

5. Elkötelezettek

Az elkötelezettség olyan érték, aminek mindenképp meg kell lennie a csapattagjaidban. Egy startup csapat sok dologban különbözik egy hagyományostól. Itt alacsonyabbak a kezdő fizetések, bizonytalanabb a munkahely jövője, ezáltal pedig sokkal nagyobb a nyomás is. Emiatt kulcsfontosságú, hogy a csapattagok elkötelezettek legyenek a cég mellett. Nagyban rontja a siker esélyét, ha egy-egy jobb ajánlat miatt az embereid otthagyják a többieket. Emellett fontos olyan embereket keresned, akik megértik, hogy ez a munka nem az átlagos nyolctól

négyig tartó fajta, amire nem kell többet gondolniuk, amint kiléptek az irodából. Sok lemondással járhat, azonban a befektetett energia megtérül a siker elérésével.

6. Képesek kompromisszumot kötni

A csapatmunka nagy része kompromisszumokról szól. Keress olyan tagokat, aki magabiztosak és határozottak, ugyanakkor ahhoz is elég érettek, hogy kompromisszumot kössenek, ha a cég érdeke úgy kívánja. Kerüld el a túlságosan makacs, és büszke embereket ugyanis nagy valószínűséggel csupán hátráltatni fogják a munkát.

7. Jól teljesítenek nyomás alatt

Egy korábbi pontban már említettük, hogy a startup csapatokra különösen nagy nyomás nehezedik. Fontos ezt még egyszer kiemelni, mert nagy kockázattal jár olyasvalakit alkalmazni, aki nem képes nagy nyomás alatt dolgozni. Semmiképp sem akarod, hogy egy nehezebb időszak miatt a csapatod gyenge tagjai fogják magukat és odébbálljanak. Az interjú során mindenképp próbáld ebből a szempontból is letesztelni a jelentkezőket.

+1. A következő dolgok egyike sem igaz rájuk

Udvariatlanság: kopogás nélkül lép be az ajtón? Rágózik az interjú közben? Megszólal a telefonja? A jelentkező udvariatlanul viselkedik, ez pedig a csapatmunka során biztosan konfliktusokat fog szülni.

Késés: ez az udvariatlanság körébe tartozik, de fontosnak tartottuk külön kiemelni. Soha ne alkalmazz olyan jelentkezőt, aki késik az interjúról, vagy nem adja be a próbafeladatot határidőre. Ha már a munka megkezdése előtt késést enged meg, akkor hidd el, nem lesz ez másképp a munkája során is. Pedig a pontosságnak az egyik legalapvetőbb elvárásnak kell lennie a csapattagokkal szemben.

Hazugság: alapvető dolog, hogy ne alkalmazz olyat, aki valótlan dolgot állít az interjún. Hogy kiszűrd az ilyen jelentkezőket, figyelj a non-verbális jeleikre, és mindig ellenőrizd le az interjú után az önéletrajzukban megadott adataikat.

Az előző munkahely lehúzása: ha a jelentkező a „miért hagyta ott a korábbi állását?” kérdésedre elkezdi szidni a korábbi munkahelyét, akkor ki tudja, hogy a te cégedről mit fog mondani később?

A cég nem ismerése: ha a jelentkező azt sem tudja, mivel foglakozik a cég, ahová jelentkezett akkor egyrészt nemtörődöm, mert nem készült fel, másrészt pedig valószínűsíthető nem fogja az elkötelezettségről szóló pontot teljesíteni.

 

Megvan már a nyerő csapat?�

Akkor JELENTKEZZETEK one-pageretekkel a METU Garage programjába! �

A bejegyzés trackback címe:

https://metugarage.blog.hu/api/trackback/id/tr514132739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása